Welke zegels best mijden? "Apenlanden"
Insiders van onze Binkse ruilclub weten ondertussen al dat onze jeugdigen de internationale FIP-reglementen volgen en niet alle zegels mogen gebruiken in hun thematische verzameling.
Officieel noemen we deze zegels schadelijke, onrechtmatige en ongewenste uitgiften. Bij de Binkse Jeugd is al meer dan 10 jaar het begrip ‘apelanden’ in omloop, zonder dat enig lid nog precies weet waar deze benaming vandaan komt…
Waarom zijn dit schadelijk, onrechtmatige en ongewenste uitgiften?
Er zijn gevallen bekend van postzegels die in het land van uitgifte niet of slechts heel kort aan de loketten van de postkantoren verkrijgbaar waren.
Daarom heeft de FIP in 1965 besloten dat bepaalde postzegeluitgiften moeten geweerd worden uit verzamelingen. De FIP had aanvankelijk een zwarte lijst uitgegeven met de schadelijke uitgiften.
Worden als schadelijke uitgiften beschouwd:
- uitgiften of bepaalde waarden die grotendeels aan particulieren werden verkocht zodat deze zelf de prijzen konden vaststellen.
- zogenaamde ‘sperwaarden’ die niet vrij of alleen op speciale voorwaarden werden verkocht aan de postkantoren.
- uitgiften waarop een toeslag wordt geheven van meer dan 50% van de frankeerwaarden. Uitzondering op deze regel zijn die uitgiften ten voordele van een nationale ramp of ten voordele van een nationale of internationale postzegeltentoonstelling.
- zegels of velletjes die door particulieren van opdruk of perforatie zijn voorzien opdat ze op een bijzondere uitgifte zouden lijken.
- uitgiften die niet via de postkantoren zijn verkocht
- ongetande uitgiften die tegelijk met identieke getande uitgiften te koop waren.
Dit geldt natuurlijk niet voor zegels die toevallig ongetand blijven, of voor ontwerpen en drukproeven. Het verbod geldt voor alle uitgiften verschenen na 1 januari 1968.
Hoe kan je nu opzoeken of een zegel wel of niet schadelijk is?
In de Michel-catalogus worden de schadelijke uitgiften aangegeven door een ruitje of een notering van de catalogusprijs in cursieve cijfers.
Bij een aantal niet-Europese landen wordt in de Michel zelfs aangegeven vanaf welke uitgifte alle zegels als schadelijk worden beschouwd. Bv. Panama, Equatoriaal Guinea, Togo, Jemen.
In de Yvert-catalogus wordt de afbeelding van de schadelijke uitgiften weggelaten.
Niet alle zegels van deze landen zijn natuurlijk schadelijk. Vaak gaat het om bepaalde perioden. Dit zou ons nu wel even te ver leiden…
Bovendien zijn er van sommige reeksen meer dan 1 keer gedrukt zodat daar verschillende papier- en gomsoorten in zijn.
Even op een lijstje bij welke landen (dus’ apelanden’) je extra alert moet zijn:
Panama
Equatoriaal Guinea
Togo
Jemen
Arabische sjeikdommen zoals:
- Aden-Qu’aiti State in Hadhramaut
- Aden-Kathiri State
- Dubai
- Manama
- Ras al Khaima
- Umm al Qiwain
- Aden Upper Yafa
- Aden-Mahra State
- Ajman
- Fujeira
- Qatar
- Sjarjah
- Khor Fakkan
landen die niet bestaan zoals:
- Nagaland
- Calf of Man
- Occusie Ambeno
- pabay
- Azad Hind
- Davaar
- Sanda Island
Kan je dit aan de zegel zien?
Jazeker. Het valt al meteen op dat deze gestempelde zegels toch nog ‘gom’ op de achterzijde hebben. Deze gom is echter ‘droge gom’, terwijl de gom op een goede postfrisse zegel ‘blinkend’ is.
Bij deze groep schadelijk uitgiften werd het stempelen samen met het drukken gedaan.
Dit zie je vaak ook bij zegels die niet op de zwarte lijst staan, zoals Polen, Hongarije,… Deze zegels zijn dus wel toegelaten, maar worden ook wel niet hoog in waarde geschat.
De boodschap is dus: deze zegels zijn heel goed om te krijgen, maar best te mijden om te kopen…
Nu is het aan jou: Druk het bestand 'Apenlanden woordzoeker' af en zoek de apenlanden in het letterveld. Kan jij ze allemaal vinden?