Tariefverklaringen
Tariefverklaring voor Belgische postzegels bij een thematische verzameling
Na een competitieve tentoonstelling, krijgen we regelmatig de tip om meer filatelistische uitleg in onze verzameling te verwerken. Een voorbeeld van deze extra filatelistische uitleg is tariefverklaring. Als jeugd willen we hier dan ook verder in groeien.
Voordat je een brief kan verzenden, moet je deze steeds frankeren. De post bepaalt hoeveel je hiervoor moet betalen en dit verandert regelmatig. Als filatelisten zien we deze veranderingen dan ook steeds terug op de enveloppen die we in onze verzameling gebruiken. En dit kunnen we verklaren… mits een beetje opzoekingswerk.
De prijs die je betaalt om een brief te verzenden, is verschillend in elk land. De tarieven van bpost dit jaar kan je opzoeken op hun website (www.bpost.be). Je klikt door naar ‘particulier’ en kiest het tabblad tarieven, waarna je klikt op ‘algemeen overzicht tarieven’. Je kan hier de tarieven voor binnenlandse en buitenlandse zendingen terugvinden.
De postmarkt in België is sinds 2011 opengesteld voor concurrentie (mooi gezegd: de liberalisering van de post), maar qua brievenpost merken we hier nog niet erg veel van. Er zijn al wel veel andere pakketbezorgingsdiensten actief (zowel uit België als uit Nederland).
Binnenlandse post met bpost
Als je de website van bpost bezoekt, merk je onmiddellijk op dat bpost voor binnenlandse post sinds januari 2012 werkt met eenheden (1, 2, 3, 5 en 7). Zoals je in de figuur hieronder kan zien, is het tarief afhankelijk van het gewicht van je zending. Standaard worden zendingen met postzegels van bpost gefrankeerd met het PRIOR label. Dit houdt dat je post prioritair wordt behandeld en de zending wordt afgeleverd 1 werkdag na afgifte op het postkantoor of in de rode brievenbus. In praktijk merken we wel dat dit niet altijd lukt… Vroeger had je de keuze om een postzegel te kopen die PRIOR was of NON-PRIOR. Bij PRIOR zendingen had de eenheid een rode kleur, bij NON-PRIOR zendingen was deze wit.
Op de figuur zien we ook dat je bij bpost minder betaalt voor postzegels die je per 10 stuks of meer koopt. Voor tariefverklaring gebruiken we wel steeds de waarde van een postzegel zoals die per stuk wordt verkocht (dus de rechter tabel).
Je ziet ook dat er in deze figuur een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘genormaliseerd’ en ‘niet-genormaliseerd’. Dit heeft te maken met de afmetingen van je enveloppe. Een genormaliseerde zending heeft afmetingen van minimum 90 x 140 mm, en maximum 125 x 235 mm. De enveloppe heeft ook een maximumdikte van 5 mm en weegt maximaal 50 g. Voor alle zendingen die kleiner, groter of zwaarder zijn, betaal je het niet-genormaliseerd tarief.
Buitenlandse post met bpost
Om een zending naar het buitenland te verzenden, wordt door bpost ook met eenheden gewerkt (1, 3, 6, 10, 14, 20 en 28). Toch kunnen we hiervoor niet dezelfde postzegels gebruiken als die voor een binnenlandse zending. Om naar Europa (de lijst van landen die onder Europa vallen, kan je terugvinden onderaan de figuur) te verzenden, moeten we een postzegel gebruiken met een eenheid met Europese vlag of ‘Europe’ bij op de zegel. Om naar de rest van de wereld te zenden, moeten we een postzegel gebruiken met een wereldbol of ‘World’ bij op de postzegel. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen PRIOR en NON-PRIOR zendingen, net als voor genormaliseerd en niet-genormaliseerd. Op de figuur zien we ook dat je bij bpost minder betaalt voor postzegels die je per 5 stuks of meer koopt.
Tariefverklaringen
Belgische postzegels hebben al verschillende soorten tarieven gekend voordat in 2012 werd overgeschakeld op de ‘eenheden’. Voor 2012 werd al gewerkt met de frank, de combinatie van de frank en de euro, en de euro.
Niet alleen de eenheden, maar ook de tarieven veranderen regelmatig. Deze kan je per jaar opzoeken, maar je kan een overzichtje van de tarieven tot 1997 terugvinden op deze website: http://users.skynet.be/postalcards/page1-1nl.htm. Er is ook een Franstalige versie van deze website, die de tarieven oplijst tot 2002: http://users.skynet.be/postalcards/page1-1fr.htm. Voor tarieven na 2002, kan je in de zoekbalk van Google intypen “posttarieven België” + het jaartal waarvoor je de tarieven opzoekt.
Enkele voorbeelden
Op de poststempel van dit poststuk, kunnen we zien dat dit stuk werd verzonden op 25 maart 1988. Er is op dit poststuk een frankeerwaarde van 13 frank gekleefd.
Als we naar dit tarief opzoeken op de website (zie hierboven), zien we dat 13 frank het tarief is voor een genormaliseerde zending van 1 maart 1986 tot 16 januari 1990. Dit kunnen we dan ook meegeven als filatelistische uitleg, bijvoorbeeld:
‘Reklamestempel met afbeelding van St-Paulus paardenprocessie, gefrankeerd volgens het tarief voor een genormaliseerde zending tussen 01/03/1986 en 16/01/1990.’
Dit poststuk is verzonden op 19 oktober 1977 met een frankeerwaarde van 6 frank 50 cent. Als we dit tarief opzoeken op de website, zien we dat 6 frank 50 het tarief is voor een genormaliseerde zending van 15 december 1974 tot 1 december 1977. De filatelistische uitleg voor dit stuk zou dan bijvoorbeeld het volgende kunnen zijn:
‘Reklamestempel met afbeelding van een ei, met frankeerwaarde 6,50 frank volgens het tarief voor een genormaliseerde zending van 15 december 1974 tot 1 december 1977.’