Opdrukken op postzegels
De meest bekende soort opdrukken zijn wellicht de ‘voorafgedrukte zegels’. Wij kennen natuurlijk het best deze van België, maar ook in het buitenland kende men dit fenomeen. Het was enkel voorzien voor grote hoeveelheden van dezelfde brieven. Het voordeel was dat het tarief dan goedkoper was.
Er zijn echter nog andere redenen voor opdrukken:
Prijswijzigingen: in Nederland noemt men dit ‘opruimingszegels. Deze werden ingevoerd bij inflatie deflatie of wijziging van posttarief.
Soms was er ook een opdruk voor zegels die voor speciale doeleinden werden gebruikt: dagblad, militairen, luchtpost, collipost,…
Tot voor enkele jaren kon je ook wel eens een brief aankrijgen met op of naast de zegel een ‘T’. Dan mocht je aan de postbode Tax betalen omdat de verzender te weinig posttarief had geplakt. Natuurlijk ken je de speciale taxzegels hiervoor. Maar ook gewone zegels met de ‘T’ konden worden gebruikt, wanneer er geen taxzegels voorhanden waren.
Ook bij bezetting in oorlogstijd zien we specifieke opdrukken op postzegels van de bezette gebieden.
Sommige landen hebben bij wijze van propagandavoering speciale opdrukken op de zegels.
Ook bij wijziging van de status van een land kan dit vermeld worden als opdruk.
Wat we vaker merken is opdrukken op zegels van koloniën.
Een specialiteit zijn de proefopdrukken op zegels voor een Belgisch postkantoor op te richten in China
In zekere zin vallen ook de opdrukken voor speciale gelegenheden (herdenking of tentoonstelling) hieronder, alsook op erkende privé-uitgiften zoals op het velletje van Orval. Op het eerste zicht lijkt het hier ook op een gelegenheidsafstempeling.
Er kwam ook een speciale opdruk na een diefstal van een belangrijke partij zegels , zodat de zegels zonder ‘B’ opdruk 'SP135/66 niet meer geldig waren.
Een andere bijzonder opdruk is de eerste bankopdruk met “G” handstempel van de bank Paternostre-Guillochin, Emile Sirault en Cie te Bergen.
Een alternatief voor de opdrukken zijn dan de ‘perfins’ of gaatjesperforaties. Deze waren specifiek voor een privé-firma of persoon.
Wat we echter niet mogen verwarren met de opdrukken zijn de nieuwe drukken. Zo is er bijvoorbeeld ten voordele van het Rode kruis een nieuwe reeks uitgegeven met inderdaad een rood kruis erop. Ook kan je onderstaande zegels onderscheiden als nieuwe druk met de schijnbare opdruk BIT, doordat er op deze druk ook de ontwerper en de graveur onder het zegelbeeld zijn vermeld, terwijl dit bij de vroegere uitgave niet het geval was.