Oog in oog met de velduil

Sommige van jullie zulllen hem al wel eens 's nachts gehoord hebben. Zeker diegene die meer in landelijke omgeving wonen De velduil zie je verschijnen als er veel muizen zijn en op een plaats waar hij zich goed kan verstoppen. Of je hem effectief ziet, hangt af hoeveel geluk je hebt: in België is hij eerder zeldzaam. Dit is wel een uilsoort die voornamelijk overdag jaagt vanuit de lucht. 

Baltsvlucht

Vliegende velduilEen balstsvlucht is de acrobatische vlucht die velduilen maken in het voorjaar. 
De vleugels van de mannetjes maken zelfs een klappend geluid. Vervolgens zweeft hij in cirkels omhoog om dan in een snelle duikvlucht naar beneden te vliegen. Dit afgewisseld met langzame imponeervluchten met omhooggehouden vleugels als pauze.

 

Nest en kuikens

Velduil en kuikens tsjechieAls je op wandel bent in het hoge gras of in het moeras, kijk dan zeker uit waar je loopt: een velduil maakt daar namelijk graag zijn nest, in een kuil in de grond! Gemiddeld legt een velduil zo’n 4 tot 8 eieren. Met hun donzige isabelkleurig uiterlijk kan je deze kuikens enkel schattig vinden. Snel zal je ze niet zien! Ze verstoppen zich graag in het gras of maken een tunnel waar ze zich in verstoppen. Soms kruipen ze ook in een bosje: ze klimmen naar boven met hun klauwen, vleugel en snavel. Na 12 dagen kunnen de kuikens zelfstandig eten, tot hele muizen toe. De jonge velduilen vliegen na 24 tot 29 dagen uit.

 

 

 

Eten

De velduil eet vooral muizen. In een braakbal zal je naast de onverteerde skeletten van muizen ook jonge vogeltjes terugvinden.

 

 

 

 

 

 

Overwinteren

Velduil Belgie

 

Velduilen zijn in principe dieren die alleen leven. In de winter komen ze wel eens samen voor in een muisrijke omgeving. 

 

Daling

Door de vernietiging van vochtige gebieden daalt het aantal velduilen aanzienlijk. In Nederland broedt deze vogel enkel nog in de Waddeneilanden. Vanaf oktober/november zal je sneller een velduil zien, de noordelijke exemplaren vliegen door tot ze op een muisrijke omgeving stuiten. In België werden ze vooral gespot in de Brabantse kouters, het scheldebekken en de polders aan de kust.

Velduil FDC

 

Paspoort 

Naam Velduil
Wetenschappelijke naam Asio flammeus
Engelse naam Short-eared Owl
Lengte 38 cm
Voedsel Kleine knaagdieren (vooral muizen) en jonge vogels
Territorium Moerassen en graslanden
Specifieke eigenschappen Zij leggen hun nest op de grond (grondbroeders). Naar uitzicht heeft hij felgele ogen en tweek orte oorpluimpjes. Door zijn zwarte kringen rond de ogen lijkt hij wel zwarte mascara op te hebben.

 

Mientje natuurgids. 

 

Bron: Roots November 2016 – Het leven van… de velduil (p.9) en Wikipedia (Nederlandse pagina ‘Velduil’