Maximumkaarten en thematisch verzamelen
Een maximumkaart in je verzameling oogt natuurlijk zeer mooi. We moeten er wel rekening mee houden dat volgens de reglementen verwacht wordt dat je maximum 1 maximumkaart per kader (12 tot 16 bladen) gebruikt.
Maar wat is nu eigenlijk een maximumkaart?
Een maximumkaart omvat 3 elementen: een zegel, een postkaart en een afstempeling. Deze 3 elementen moeten natuurlijk een verband met elkaar tonen.
We zullen even ingaan op de richtlijnen voor een goede maximumkaart:
1. De postkaart:
De afmetingen van de maximumkaart moeten gelegen zijn tussen 105 x148mm en 120x170mm. Postkaarten verkrijgbaar in de handel genieten de voorkeur en oude postkaarten leveren een meerwaarde op.
Je mag geen collages, foto’s, tekeningen, afdrukken bv van PC gebruiken.
2. De zegel:
De zegel moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn, maar ze moet ook gebruiksgeldig zijn. Dit betekent dat de zegel moet gestempeld zijn binnen de periode dat de zegel mag gebruikt worden voor het verzenden van gewone post.
Je mag geen voorafgestempelde zegels gebruiken, dienst-of taxzegels, fiscale zegels enz.
Op elke maximumkaart mag maar één zegel zijn aangebracht, behalve als de maximumkaart dateert van voor 1974
3. De stempel:
Deze moet goed leesbaar zijn en gedeeltelijk op de zegel en gedeeltelijk op de postkaart zijn aangebracht.
De datum van de postzegel moet liefst zo dicht mogelijk tegen de uitgiftedatum van de zegel zijn, maar zeker binnen de periode van de gebruiksgeldigheid van de zegel.
De 3 elementen moeten handelen over hetzelfde onderwerp. Dit noemen we ‘de 3 vormen van concordantie of overeenkomst’
-overeenkomst van tijd: dit wil weerom zeggen dat de afstempeling geplaatst wordt tijdens de periode dat de zegel gebruiksgeldig is voor het verzenden van om het even welke briefpost.
-overeenkomst van plaats: Zowel de zegel als de de postkaart als de afstempeling moeten over hetzelfde onderwerp gaan
-overeenkomst van onderwerp: Er moet een verantwoording zijn waarom de kaart is gekozen bij die zegel en bij de afstempeling
Soms is deze ‘concordantie’ ver te zoeken om toch nog interessant te zijn voor je thematische verzameling.
Uitleg bij deze ‘maximumkaart’:
De Nederlandse schrijver Simon Vestdijk (postzegel) combineert in zijn werk ‘Fantoche (tekstgedeelte op de zegel) een zichtbare aardse realiteit en een bovenaardse niet waarneembare werkelijkheid met elkaar tot een onwerkelijke realiteit.
De Belgische schilder René Magritte heeft hiermee inderdaad wel een paralleldoor zijn surrealisme en magisch realisme in zijn werken, ook in zijn werk ‘ een man van orde’ (kaart)
We moeten toch wel toegeven dat een verantwoord gebruik van een maximumkaart in onze thematische verzameling echt wel een meerwaarde kan zijn, zeker voor zijn mooie afbeeldingen. Toch wel niet overdrijven in het aantal en rekening houden met de logische samenhang tussen kaart- zegel- stempel.