Afweken van zegels
Voor we met dit werkje gaan beginnen, gaan we eerst sorteren:
- wat gaan we afweken
- zegels op gekleurd papier
- zegels met loslatende kleuren
Wat gaan we niet afweken?
Bekijk eerst goed of de envelop op zich niet het één en ander aan bijkomende filatelistische snufjes heeft: klevertjes van de post voor aangetekende zending, luchtpost, melding van onvoldoende frankering, melding van adreswijziging… Dit kan immers wel eens van pas komen om je filatelistische kennis op een tentoonstelling te laten zien.
Bekijk dan ook de stempel. Hierop komen we later nog terug, maar als je nu al iets bijzonders ziet aan de stempel, zoals een tekening of een tekst, bewaar hem dan met de postzegel op de envelop en breng hem mee naar de club. Zulke stempels kunnen heel waardevol zijn, zelfs meer waardevol dan de zegel in een thematische verzameling.
Joepie afweken!
Hola… eerst het overtollige papier afknippen. Als er immers met inkt op het papier geschreven is, kan deze in het water afgaan en je zegel mee verkleuren. Begin best met de zegels op wit papier:
- vul een schaaltje met lauw water, en leg hierin je zegels. Zorg dat ze nog wat plaats hebben om wat te zwemmen. (niet teveel zegels per keer).
- Na een 10-tal minuutjes zie je dat de zegels loslaten van het papier.
- Neem voorzichtig de zegel uit het water
- Als je merkt dat er nog wat gomresten op de zegel zijn, leg hem dan even in een tweede badje met zuiver lauw water
- Laat de zegel drogen, best met het zegelbeeld op een keukenhanddoek.
- Als ze helemaal droog zijn, kan je ze wegsteken in je stockboek. Dan gaan ze niet krullen.
- PS: heb je nog geen stockboek, laat dan best nog even je zegels op het papier, anders riskeer je dat ze beschadigd raken of krullen.
Zegels op gekleurd papier:
- sorteer je zegels per kleur van envelop
- vul je schaaltje met lauw water zoals hierboven
- leg best het zegelbeeld naar onder
- zo vlug de zegel loskomt, neem je hem uit het water en spoel je hem in een tweede badje
- neem zeker per kleur ander water, en ververs ook als je ziet dat je water kleurt… het zou niet de eerste keer zijn, dat een zegel zo’n afwijkend kleurtje krijgt…
zegels met loslatende kleuren:
Dit leidt ons al wel ver, maar het kan toch wel eens van pas komen. Bij deze zegels staat meestal in de catalogus vermeld dat ze hun kleuren kunnen verliezen, bv in Michel. Dan laat je eigenlijk best de zegel op het papier.
Wil je toch afweken:
- probeer te voorkomen dat het zegelbeeld nat wordt.
- Leg hem dus NIET in een badje met water
- Maar leg op de enveloppe een goed nat keukenpapier of doekje.
- Na enige tijd zo geweekt te hebben, kan de zegel voorzichtig losgemaakt worden.
- Verwijder eventuele gomresten met een penseeltje
Ons vovo weekte zegels van postkaarten boven de waterketel !?…
Inderdaad, want vovo wilde de postkaart niet beschadigen. Probleem was wel dat vaak de zegel toch nog sneuvelde. Vandaar deze tip: ga te werk zoals bij zegels met loslatende kleuren maar dan omgekeerd:
- leg op de zegel je goed nat keukenpapier of doekje
- na enige tijd zo geweekt te hebben, kan je weer de zegel voorzichtig losmaken
- probeer te voorkomen dat de ‘kostbare’ postkaart zelf doorweekt wordt, want dan houdt je vaak brubbels op je postkaart, die vovo niet op prijs zal stellen!
De zelfklevende zegels:
Vooral in België gebruikt men tegenwoordig zelfklevende zegels. Om af te weken schept dit vaak een probleem en vraagt dit meer geduld. Je kan hiervoor scheikundige stoffen gebruiken, maar dit vinden wij niet zo kind- en natuurvriendelijk. Desnoods kan je ze nog beter voorzichtig uitknippen zonder de zegel te bechadigen.
En nu aan het werk!!!!!!!!!